De buit is binnen!

 

Een jaar van geweldige samenwerking tussen werkplekbegeleiders, instituuts- en schoolopleiders en studenten heeft opgeleverd waarvoor dit team afgelopen februari naar Den Haag was afgereisd: H2O is geaccrediteerd als erkende opleidingsschool.

“Ontzettend gaaf dat we dit met elkaar hebben bereikt”, zegt werkbegeleider Yarah Hollander opgetogen. Zij was lid van de delegatie die op 10 februari deelnam aan de hoorzitting van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) in Den Haag. Daar hebben zij vol overtuiging en goed voorbereid de ontwikkelingen en plannen van H2O gepresenteerd. Yarah: “We hebben er lang naartoe gewerkt. Al in oktober 2019 begonnen we aan onze presentatie en het oefenen van de gesprekken. Ik ben voorheen ook student geweest van H2O, dus ik heb zelf ervaren dat het een heel fijne opleidingsschool is. Je wordt breed begeleid en dat gaat verder dan puur de kennisoverdracht die je als docent uitvoert. Je hebt met zoveel meer aspecten te maken in het onderwijs, zoals de omgang met leerlingen. Daarom spreken we bij H2O tegenwoordig niet meer over het begeleiden van docenten, maar van ‘educatieregisseurs’.”

Interessant en leerzaam

Een zo’n educatieregisseur in wording is Soufian Akwalem; deze derdejaars student loopt stage op het Hoofdvaart College. “De eerste twee jaar deed ik mijn stage op een niet-opleidingsschool en ik kan het verschil goed merken. De begeleiding en ondersteuning vanuit H2O zijn veel beter. Mijn werkplekbegeleider en schoolopleider zijn echt bezig met mijn ontwikkeling. De schoolgroepen – gezamenlijke lessen met andere stagiairs – zijn ook fijn; ze helpen me om goed voorbereid te zijn op de lessen van de HvA omdat ze precies aansluiten bij de thema’s van die lessen.” Soufian was ook meegereisd naar de hoorzitting voor de NVAO. “Erg interessant en leerzaam om zoiets mee te maken. Het ging ook heel goed, dus ik verwachtte wel dat we de accreditatie zouden binnenhalen. Ik voel me trots dat ik heb mogen bijdragen aan het team!”

Onwijs leuk team

Ook Pauline Sturm, instituutsopleider van de HvA op het Schoter en het Spaarne College, voelt zich trots en blij. “We zijn een onwijs leuk team, de accreditatie hebben we echt samen voor elkaar gekregen. Het is een mooie erkenning dat we voldoende kwaliteit en ontwikkelingsmogelijkheden bieden aan studenten. Bovendien continueert de overheid haar subsidie aan ons. Daarmee kunnen we onze ontwikkelingsplannen uitvoeren. Zo willen we meer scholen toevoegen aan H2O voor een nog breder palet aan stageplekken, en gaan we nog meer met de werkplekbegeleiders aan de slag.”

Zij-instromers

Als lid van het kernteam is ook Piet Spee betrokken bij het beleid en de ontwikkelingsplannen van H2O. “Als schoolopleider is het voor mij heel fijn dat ik niet op een eilandje mijn stages moet regelen maar deel uitmaak van een grotere organisatie. Ik heb daardoor ook veel geleerd van de andere schoolopleiders, je krijgt een kijkje in elkaars keuken.” Nu de accreditatie en daarmee de vervolgsubsidie binnen is, kan H2O in volle vaart verder met verschillende projecten. Piet: “Zo hebben we met de UvA een project voor zij-instromers voor de bètavakken, waarbij de docenten met één been in het bedrijfsleven blijven en met het andere been in het onderwijs staan. Op een nog veel breder niveau willen we zij-instromers interesseren voor het onderwijs via een regionale aanpak van het personeelstekort, het RAP-project.”

Vanwege corona heeft het H2O-team helaas nog niet gezamenlijk kunnen vieren dat de accreditatie binnen is. Piet: “Maar zodra het kan, komt er zeker een feestje!”

Trots en dankbaar

Jan Rath, lid van het College van Bestuur van Dunamare Onderwijsgroep en voorzitter van de stuurgroep van opleidingsschool H2O, geeft aan: “We willen niet wachten met het vieren van deze mijlpaal en zetten alle betrokkenen graag nu al in het zonnetje. We zijn trots op de ontwikkeling die opleidingsschool H2O de afgelopen jaren heeft doorgemaakt. Daar is door veel mensen aan bijgedragen en we willen hen daarvoor enorm bedanken. H2O staat voor samen opleiden en samen meer!”